Chlupaté knedlíky s houbami a cibulkou

20. ledna 2013 v 10:47 | Lenka |  chutné rychlovky
Dnes se podělím o recept na jídlo, na kterém jsem vyrostla...


Jsem holka z podhůří Krkonoš a toto je typické podhorské jídlo nenáročné na suroviny. Nenáročné za podmínky, že jste na podzim nezaháleli, vyrazili na houby a nasušili... ;)



Neumím uvařit jednu porci chlupatých knedlíků. Bude jich víc. Pozvěte někoho na oběd nebo si je udělejte druhý den třeba s vajíčkem.
Ani suroviny nejsem schopná udat v přesném množství a poměru, neboť záleží na tom, jakou bramboru použijete. Možná použijete víc brambor, mně však stačí jedna velká na velmi jemno nastrouhaná brambora, vajíčko a podle oka přisypaná hrubá mouka (aby byl knedlík měkký), hladká mouka (aby knedlík dobře držel), trochu krupice (nemusí být) a sůl. Těsto by mělo být dostatečně husté, aby z něj šly tvarovat knedlíky, které se nerozvaří. Nejste-li si jistí, zkuste uvařit jeden zkušební knedlíček...

S tvarováním si velkou hlavu nedělejte, však mají být chlupaté! ;) Já je dělám lžící namočenou ve vodě, zhruba o velikosti, co se na lžíci vejde. Vaří se v osolené vodě asi deset minut. Nezapomenout odlepit ode dna hrnce! Když jsou hotové, měly by plavat na hladině. Stejně je ale lepší jeden ochutnat, než je vylovíte všechny...

A teď ty báječné věci, se kterými se u nás servírují. Ty připravte, když se knedlíky budou vařit.
Sušené houby namočené v malém množství vody, vařte s trochou soli tak dlouho, až se voda téměř vyvaří.
A smažená cibulka? Na oleji a mírném plameni, až do zezlátnutí a správné vykřupanosti.

Mňam! :)
 


Komentáře

1 Jiřík Jiřík | Web | 11. února 2013 v 10:06 | Reagovat

Jestli jsi z Prahy, tak tě zvu na rande!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama