Pikantní sýrové kuličky

2. února 2012 v 18:02 | Lenka |  extra mňamky
Vyrobit si vlastní sýr se může zdát jako velká výzva. Pokud však nechcete vyrábět hned ementál, ale bude Vám stačit čerstvý "sýr", jděte do toho a dejte mu chutě, které máte rádi!



V Libanonu mu říkají labné nebo laban a základní surovinou pro jeho výrobu je bílý jogurt (nejlépe nějaký hodně hustý), který se okapáním zbaví přebytečné syrovátky a konzumuje se podáván s kvalitním olivovým olejem. Má variace je však více pikantní... ;)

K velkému kelímku bílého jogurtu jsem přidala malý kelímek kysané smetany, promíchala jsem a osolila (dle chuti). Vzniklou hmotu jsem tři dny nechala v ledničce na cedníku v plátýnku okapávat, s tím, že jsem se každý den dívala a nejprve promíchávala a pak jen obracela, aby syrovátky odkapalo co nejvíce. Po třech dnech je z jogurtu hmota připomínající konzistencí tvaroh. Není od věci znovu ochutnat a případně dosolit, protože původní slaná chuť mizí společně se syrovátkou...

V případě libanonského labanu se z této hmoty tvarují kuličky, které se ukládají do kvalitního oleje, ve kterém údajně vydrží několik měsíců.

Olivovoolejová gurmánka nejsem, takže má volba byla kuličky obalit v oblíbených chutích: červená je v chilli (příště raději ne tak moc červené! :) ), šedá je v čerstvě umletém pepři a zelená je pažitkovo-česneková (skvostná! :) ); kuličky jsem dala uležet do "obyčejného" slunečnicového oleje a několik měsíců mi v ledničce nevydrží. Jsou prostě jedlé!

Z jednoho velkého jogurtu a malé kysané smetany bylo kuliček o velikosti jahody (menší i větší) asi patnáct.
Ani málo, ani moc. Pro mě asi tak na týden... :D
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama