Když musíš, tak musíš...

29. července 2011 v 22:41 | Lenka |  sladké hříchy
Přepadla Vás někdy nutkavá potřeba zajít do cukrárny a koupit si ten nejkrémovější zákusek, který tam budou mít?

Větrník? Věneček?
Nechoďte do cukrárny - věnečky "na plech" zvládnete hravě (a mírnou obměnou by z toho mohl být i karamelový větrník, zkusím to příště, až se nutkavá potřeba vrátí). Odpalovaného těsto není vůbec na místě se bát!


Jedla jsem tuhle dobrotu prvně, když ji přinesla kolegyně a prezentovala jej coby mraky - ovšem pro mě je to věneček. Když to tak chutná, proč tomu říkat jinak? :)

Suroviny na malý plech (cca 25 x 35 cm), tedy na výsledný dezertík o rozměrech 25 x 17,5 cm - centimentry téměř přesné, množství přibližné (stále mám jen odměrku a nikoliv váhu):

na těsto:
  • 1/4 másla
  • 1,5 dcl vody
  • 75 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
na krém:
  • 3-4 dcl mléka
  • vanilkový puding
  • 4 lžíce cukru
  • dle chuti rum
  • 1/4 másla

Začněme odpalovaným těstem; odhoďte obavy a zahřejte vodu s máslem a špetkou soli a, jakmile přijde k varu a máslo se rozpustí, vsypte mouku a dobře promíchejte. Jakmile vám vznikne koule - prostě tam najednou bude, odlepená od kastrolu - dejte směs chladnout. Do vychladnuté směsi vmíchejte jedno vejce po druhém.
Dobře vymažte plech a pokropte vodou, aby na něm zůstaly kapičky (díky tomu se při pečení vytvoří vlnky). Rozetřete těsto v tenké vrstvě po plechu a pěčte v troubě rozehřáté na 220 °C 10 - 15 minut do jemného zezlátnutí. Během pečení troubu neotvírejte! Po vychladnutí rozkrojte napůl, jednu vrstu potřete krémem a přiklopte druhou.

Krém připravte v mezičase. Z mléka, pudinkového prášku, cukru a rumu připravte hustý puding. Nechte vystydnout.
Máslo naopak nechte ohřát na pokojovou teplotu a postupně do změklého másla přimíchejte puding. Máte krém! :)

Dezertík rozkrájet na požadované kousky, možno dle chuti pocukrovat moučkovým cukrem, přelít čokoládou, podávat s kopcem šlehačky a nebo jen tak! Chutná dobře! A je to fakt snadné... ;)
 


Komentáře

1 Erička Erička | Web | 30. července 2011 v 15:56 | Reagovat

Tohle je supr, vůbec nevadí, že nevypadá jako věneček, hlavně, že tak chutná!
To je teda nápad, ten recept nemá chybu!

2 Petra Petra | 25. června 2018 v 12:35 | Reagovat

Ahoj no já sem radši sladké už vysadila z toho důvodu, že mi zubařka viz. https://stom.salius.cz/ zakázala konzumaci sladkostí, ale člověk si prostě někdy nemůže pomoct a tak se snažím péct třeba z minimálníma dávkama cukru ....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama