Když musíš, tak musíš...

29. července 2011 v 22:41 | Lenka |  sladké hříchy
Přepadla Vás někdy nutkavá potřeba zajít do cukrárny a koupit si ten nejkrémovější zákusek, který tam budou mít?

Větrník? Věneček?
Nechoďte do cukrárny - věnečky "na plech" zvládnete hravě (a mírnou obměnou by z toho mohl být i karamelový větrník, zkusím to příště, až se nutkavá potřeba vrátí). Odpalovaného těsto není vůbec na místě se bát!


Jedla jsem tuhle dobrotu prvně, když ji přinesla kolegyně a prezentovala jej coby mraky - ovšem pro mě je to věneček. Když to tak chutná, proč tomu říkat jinak? :)

Suroviny na malý plech (cca 25 x 35 cm), tedy na výsledný dezertík o rozměrech 25 x 17,5 cm - centimentry téměř přesné, množství přibližné (stále mám jen odměrku a nikoliv váhu):

na těsto:
  • 1/4 másla
  • 1,5 dcl vody
  • 75 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
na krém:
  • 3-4 dcl mléka
  • vanilkový puding
  • 4 lžíce cukru
  • dle chuti rum
  • 1/4 másla

Začněme odpalovaným těstem; odhoďte obavy a zahřejte vodu s máslem a špetkou soli a, jakmile přijde k varu a máslo se rozpustí, vsypte mouku a dobře promíchejte. Jakmile vám vznikne koule - prostě tam najednou bude, odlepená od kastrolu - dejte směs chladnout. Do vychladnuté směsi vmíchejte jedno vejce po druhém.
Dobře vymažte plech a pokropte vodou, aby na něm zůstaly kapičky (díky tomu se při pečení vytvoří vlnky). Rozetřete těsto v tenké vrstvě po plechu a pěčte v troubě rozehřáté na 220 °C 10 - 15 minut do jemného zezlátnutí. Během pečení troubu neotvírejte! Po vychladnutí rozkrojte napůl, jednu vrstu potřete krémem a přiklopte druhou.

Krém připravte v mezičase. Z mléka, pudinkového prášku, cukru a rumu připravte hustý puding. Nechte vystydnout.
Máslo naopak nechte ohřát na pokojovou teplotu a postupně do změklého másla přimíchejte puding. Máte krém! :)

Dezertík rozkrájet na požadované kousky, možno dle chuti pocukrovat moučkovým cukrem, přelít čokoládou, podávat s kopcem šlehačky a nebo jen tak! Chutná dobře! A je to fakt snadné... ;)
 


Komentáře

1 Erička Erička | Web | 30. července 2011 v 15:56 | Reagovat

Tohle je supr, vůbec nevadí, že nevypadá jako věneček, hlavně, že tak chutná!
To je teda nápad, ten recept nemá chybu!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama