Zabíjačková bez zabíjačky

20. listopadu 2010 v 16:43 | Lenka |  oblíbené polévky
Kroupová nebo prdelačka se u nás téhle polévce vždy říkalo. Ale není to ta klasická tmavá zabíjačková, ale vývarová...

kroupová polévka


Základem je vepřový vývar, který dělám z kosti odkrojené od bůčku a vařím v osolené vodě (žádné jiné koření); vložkou do polévky jsou do měkka uvařené a propláchnuté kroupy a masíčko obrané z vepřové kosti a celé je to dochucené jen kouskem vyškvařeného špeku a na něm opečené na kousky pokrájené cibulky, nadrobno nakrájeným česnekem, pepřem a rozemnutou majoránkou - vše přidáno do vývaru přesně v tomto pořadí ke konci varu.
Přesné množství surovin je velmi individuální.

Nejtěžší je to z kroupami. Potřebné množství nikdy neodhadnu přesně, naštěstí se přebytky dají zamrazit a použít příště nebo na různá kroupota. Tedy krup tolik, aby polévka nebyla ani řídká ani hustá. Jinak na litr vývaru orientačně asi následovně: 2 lžíce na kostky pokrájené slaniny, 1 střední cibule, 2 - 3 stroužky česneku a sůl, pepř a majoránka dle chuti.

A pokud by se Vám zachtělo té klasické černé prdelačky, stačí ve vývaru rozvařit jelítko nebo prejt. Osobně mám ale raději tuhle...
 


Komentáře

1 MirekČ MirekČ | Web | 25. listopadu 2010 v 15:23 | Reagovat

Teď jsem se přejedl té pravé zabijačkové. To je jediné čeho dostanu od příbuzných ze zabijačky největší množství. Byla taková "slabá", tak jsem ji vylepšil jednou jitrničkou. Vždycky dochutím česnekem, solí a majoránkou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama