Marokánky

2. ledna 2010 v 12:14 | Lenka |  sladké hříchy
aneb O vánočním cukroví, které nebylo

Na úvod dovolím si zavzpomínat na dobu předvánoční. Společně s kolegyněmi sledovala jsem akce v supermarketech, abych výhodně nakoupila, abych měla dost ořechů a másla na vánoční cukroví. Společně s nimi jsem však péct nezačala a pořád to odkládala se slovy, že nejlepší je cukroví čerstvé. Ne, že bych chtěla vytvářet několikero druhů, jen jsem chtěla upéct plněné ořechy podle receptu mé babi a mé oblíbené marokánky, které pravidelně sklízí úspěchy. Nějak na to nedošlo, ale vzhledem k tomu ostatnímu vánočnímu hodování to snad ani nevadí a na ty marokánky může klidně dojít i jindy než na Vánoce... zvlášť když suroviny jsou ve spíži... :)


Původní recept zněl následovně, ale improvizujte podle toho, co máte a co máte rádi...

1/4 hrnku ořechů
1/4 hrnku loupaných mandlí
1 lžíce kandované citronové kůry
5 kandovaných třešní
1/4 hrnku cukru krystal
60 g másla
1 lžíce smetany
čokoláda na ozdobu

Do pánvičky s rozehřátým máslem přidat cukr a minutu provařit. Nemíchat!
Přidat smetanu, nasekané ořechy a kandované ovoce. Promíchat.
Na plech s pečícím papírem dělat hromádky - osvědčilo se množství, asi co se kávovou lžičkou nabere. Na můj čtvercových plech dělám těch hromádek devět a i tak výsledné placičky od sebe často odděluju, protože se při pečení roztečou do stran. Z uvedeného množství je to přesně na dva plechy, tedy 18 slaďoučkých kousků.
Pečou se při 200 °C asi 10 minut, ale doporučuju od trouby neodcházet daleko a hlídat. Cukr zkaramelizuje rychle a marokánky nádherně zezlátnou a v tu chvíli musí z trouby ven.
Ze spodní strany je po vychladnutí potřeme čokoládou. V mém případě koupenou čokoládovou polevou.

Moc se mi líbí tenhle recept bez mouky, protože tyhle marokánky jsou nádherně křehoučké a tak úžasně máslově-karamelové... mňam!

Hodí se nejen na Vánoce, ale i při jiných příležitostech. Dobré pochutnání!
 


Komentáře

1 Eva* Eva* | Web | 2. ledna 2010 v 13:35 | Reagovat

Marokánky bych chtěla vyzkoušet příští rok. Dřív jsem si je kupovala v cukrárně a byla to pochoutka. :o)

2 Lenka Lenka | 2. ledna 2010 v 14:16 | Reagovat

Evi, souhlasím. Já jsem měla marokánky odjakživa také moc ráda... ale když jsem ochutnala tyhle domácí, tak kupované už se mi tak dobré nezdají :)
A je to fakt strašlivě jednoduché! ;)
Však víš, že nic složitého bych nevařila! :D

3 rionka rionka | Web | 17. října 2010 v 21:10 | Reagovat

hmmm, tohle zni uzasne. schovam si to a vyzkousim.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama