Pizza & langoše

7. listopadu 2009 v 13:49 | Lenka |  výjimečně pro dva
... aneb Langoše & pizza ;)

O nevymluvitelné přítelově lásce k langošům, která naštěstí netrvala dlouho, a našich "obědových nědělích" si můžete více přečíst zde. Díky jeho lásce a mé přesycenosti langoši jsem jednoho dnes vyzkoušela z langošového těsta upéct pizzu.

A byla víc než dobrá! Pizzu miluju a pokoušela jsem se o ni v minulosti mnohokrát, ale doma to dost dobře nejde... nikdy nebude taková jako v pizzerii. Ale tahle "langošová" je skoro stejně tak dobrá!


Recept na těsto je originál ze Slovenska. Původní byl z kila mouky, ale co bych si počala s tolika těstem? I když dělám jen z poloviny, pravidelně mi zbyde a ukládám si ho do mrazáku.

1/2 kg polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí (používám jen to, ale čerstvé se jistě nevylučuje)
1/4 l mléka
1/2 kelímku kysané smetany
sůl

Z tohoto množství lze udělat tak tři pizzy nebo dvě pizzy a dva langoše nebo asi pět langošů a jedna pizza (samozřejmě záleží na velikosti). Že to není moc singl? Není... ale mám přece ty "obědové neděle" a i tak si ho většinou ukládám do mrazáku. Takže jedna pizza a dvě napříště... ;)

A stejně tak i s rajčatovou omáčkou na pizzu. Z dvousetmililitrové krabičky rajského protlaku je omáčky také tak na tři pizzy a i tu si v malých krabičkách ukládám do mrazáku. A pak jen vytáhnu kousek těsta a krabičku omáčky, přidám oblíbené ingredience na oblohu a oběd je skoro na stole...

Vraťme se k rajčatové omáčce. Na trošce oleje necháme zesklovatět jednu malou na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme stroužek nebo dva nadrobno nakrájeného česneku a zalijeme krabičkou protlaku. Osolíme a ochutíme - pepřem, chilli, oreganem, bazalkou... prostě dle chuti. A na chuti nešetřete, protože jen tenká vrstva omáčky má dodat chuť celému pokrmu. Provaříme asi pět minut.

Vykynuté těsto rozdělíme na části dle potřeby - na pizzu tedy asi třetinu těstu - a než s ním začneme dál na plechu pracovat zakápneme olejem - povrch těsta se tak promastí, aby se později lépe pizza pekla. Vytvoříme tenoučkou téměř průsvitnou placku a ještě necháme chvíli kynout. Pokud si ji chceme připravit s velkým časovým předstihem překryjeme ještě potravinářskou fólii, aby neoschla.


Troubu rozpálíme na maximum - toho se nebojte a je to fakt důležité! - a mezitím na pizzu rozetřeme omáčku a ozdobíme dle chuti - každý máme tu svoji oblíbenou. Ta moje z obrázku je s pancettou, nakládanými feferony a samozřejmě s mozzarellou. Ta tomu dodá tu správnou chuť, jemnost a vláčnost. Bez ní si neumím představit už žádné zapékaní. Všechny ingredience natrhané na kousky.

Když je trouba rozehřátá, šup s pizzou do trouby. Je-li horkovzdušná, je to výhodou! Vzhledem k tomu, že vrstva těsta je tenká a ingredience není nutné tepelně upravovat, je to rychlovka, proto doporučuji od trouby daleko neodcházet a sledovat ji. Jakmile se sýr rozpustí a po celé ploše pobublává a místy zlátne, je hotovo!


Škoda, že necítíte, jak voní... :)

Nikdy jsem na pizze neměla ráda rajčata. Než jsem v jedné pizzerii kombinaci upečené pizzy a čerstvých cherry rajčátek... a od té doby mám rajčátka na pizze moc ráda... :)))


A jak na ty správné langoše?
Z připraveného těsta odebereme přibližně osminu a vytvarujeme do tvaru bochánku, který rukama roztáhneme do tvaru placky uprostřed co nejtenčí, aby po usmažení vznikl kontrast vysokých nakynutých okrajů a až křupavých míst uprostřed. Takto necháme ještě chvíli nakynout a smažíme ve vysoké vrstvě oleje.

Je libo s kečupem a se sýrem? Jak myslíte; já si dám jen s česnekem utřeným se solí a zjemněným trochou vody, případně ještě se zakysanou smetanou.

Dobrou chuť!


Pozn.: Časem se mi na pizzu osvědčilo i těsto podle tohoto receptu.
 


Komentáře

1 Eva* Eva* | Web | 10. listopadu 2009 v 8:15

Mně se nikdy pizza nepovedla tak, aby byla jako ta kupovaná. Tož budu zkoušet i tuhle :-)

2 Michal Michal | E-mail | 16. června 2012 v 9:44

Pizza z tohoto těsta je fantastická!!! A i cibulový koláč na tomto těstě je prostě jednička...!!! Díky za recept,
M.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama