Lasagne

1. listopadu 2009 v 17:31 | Lenka |  výjimečně pro dva
Jistě je mnoho způsobů, jak udělat lasagne. Jistě existuje i mnoho způsobů, jak je udělat správněji, než jak je vařím já, ale přiznám se, že osobně jsem nikdy nepřišla na chuť bešamelu, takže je zalévám jen rajskou omáčkou.



Jakkoliv se jejich příprava může zdát složitá, fakt není. Než jsem si na obalu jedné krabičky koupených těstovin přečetla, že se do zapekacího pekáčku dávají nijak neupravené, předvářela jsem. V tom případě ta manipulace byla trochu náročnější, ale už je nepředvářím (ať si na krabičce píší cokoliv), takže stačí jen uvařit omáčku, vyrovnat do pekáčku, zapéct a podávat... ;)

Úspěšně se mi daří nahrazovat mleté maso sojovým a rozhodně to není na úkor chuti. Překvapivě nejchutnější sojové maso prodávají v drogerii - drogerie dm je exkluzivním distributorem značky biopotravin Alnatura - ale samozřejmě je možné použít místo jemných sojových kousků Alnatura jakoukoliv jinou sojovou drť ze supermarketu. K použití se připraví dle návodu na obalu - povařením ve vývaru po dobu asi deseti minut.

Krom asi půl pytlíku sojového masa (či jakéhokoliv jiného - třeba kuřecího nakrájeného na malé kousky) potřebujeme na omáčku následující ingredience (množství asi na tři porce): 1 cibuli, asi 3 stroužky česneku, půl papriky, 1 rajče, kečup, sůl, pepř, chilli a další koření dle chuti (kousek bujónové kostky nebo vegety je osvědčený), dle potřeby cukr, olej a vodu. A na zapékání pak jedno balení mozzarelly.

Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme sojové maso zbavené přebytečné tekutiny, na malinké kousky nakrájenou papriku a rajče. Jen promícháme a zalijeme kečupem (případně rajským protlakem) a vodou (poměr asi 1:1) v takovém množstí, aby vznikla hodně řídká omáčka (přebytečná tekutina se absorbuje do těstovinových plátů). Přivedeme k varu a přidáme na kousky nakrájený nebo prolisovaný česnek a dochutíme, dle potřeby dosladíme. Vzhledem k tomu, že chuť přejde do těstovin, je nutné ochutit opravdu výrazně. Po ochucení již omáčku dál neprováříme, všechny suroviny změknou při zapékání.

Na dno zapékací nádoby kápneme olej a rozetřeme ho, dno vyložíme první vrstvou lasagní. Nejlépe zvolit takový rozměr nádoby, aby tam těstovinové pláty pasovaly - do té mé se vejdou tři kousky hezky vedle sebe - to pro představu velikosti nádoby. Aby byl výsledný pokrm kompaktní je dobré v každé vrstvě pláty pokládat jinak, třeba jeden výšku a dva šířku a v další vrstvě stejně tak, ale zrcadlově...

Ještě jednou opakuji, že fakt není nutné lasagne před zápékáním předvářet, změknou při zapékání, však máme tu řídkou omáčku, kterou zalijeme každou jednotlivou vrstvu těstovin a rozetřeme, aby pláty byly celé pokryté. Naplníme tak do poloviny, maximálně tří čtvrtin pekáčku, protože v troubě pokrm bohatě nabude. Zbytkem omáčky zalijeme poslední vrstvu a opět rozetřeme. Poklademe na kolečka nakrájenou mozzarellou.

Zapékáme asi na 150 stupnů tři čtvtě hodiny až hodinu. Stejně jako do bábovky píchám do lasagní párátkem. Změklé pláty jdou totiž snadno propíchnout až na dno formy.

Mému drahému přesně takhle chutnají a pravidelně se jich dožaduje... chutnaly by i Garfieldovi? :)
 


Komentáře

1 Eva* Eva* | Web | 1. listopadu 2009 v 17:54 | Reagovat

Musím se přiznat, že lasagne jsem ještě nejedla.
Muž za mými zády remcá, že je jedl kdysi v pravěku. Už několikrát jsem je měla v ruce a zase je uložila v hypermarketu do regálu. Jednou bych je ale ochutnat chtěla.

2 Lenka Lenka | Web | 1. listopadu 2009 v 17:56 | Reagovat

Evi, fakt to není nic složitého... :)

3 kolemjdouci kolemjdouci | Web | 5. prosince 2015 v 16:07 | Reagovat

Super recept, zitra na obed mam inspiraci :) dekuji moc...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama