Falešná gulášová

13. listopadu 2009 v 19:06 | Lenka |  oblíbené polévky
Pokračujeme v lekci vaření ze sojového masa. Už jsem se o něm zmiňovala, když jsem psala o tom, jak připravuji lasagne. Moje oblíbená značka je Alnatura, kterou prodávají v dm drogerii. Ty jejich kousky jsou tak příjemně kousavé. Úspěšně se z něj (a nebo jakékoliv jiné sojovomasové drti) dá vyrobit i "gulášovka"...



Jsem polévková. Lidé se rozdělují na dvě kategorie - ti, kteří polévky nemusí a zvlášť je nevyhledávají, a ti, kteří polévky milují. Patřím mezi ty druhé a sním skoro cokoliv teplého a tekutého... Momentální hitovkou je svařák! :D

Na tenhle polévkový podfuk si připravíme podle návodu na sáčku tolik sojového granulátu, kolik ho v polévce chceme mít. A podle toho, kolik polévky chceme uvařit, volíme i množství všech ostatních surovin.

Začneme cibulkou, kterou lehce osmažíme v hrnci a bohatě ji zasypeme mletou červenou paprikou - sladkou a klidně i trochou pálivé. Ti, co mají vývar, zalijí vývarem... ti, co nemají, zalijí vodou a přidají bujónovou kostku. Ti, co měli vývar, i ti, co ho neměli, přidají, až to začne vřít, na kostičky nakrájené brambory, a sojové maso zbavené přebytečné tekutiny. Ti, co mají rádi hodně pikantní, přihodí sušenou chilli papričku, ta chuť se nádherně vyvaří, než brambory změknou.

Ano "než brambory změknou" je přesné časové vymezení doby varu. Při ochutnávání, zda už změkly, dochucujeme... pro začátek solí až na závěr pepřem, na drobno nakrájeným česnekem a mezi rukama promnutou majoránkou. Ale než uděláme tyhle voňavou tečku, v případě potřeby zahustíme - používám na to hladkou mouku rozmíchanou ve vodě. Nejrychlejší a nejjednodušší.

Voní a chutná (skoro) jako ta opravdická!
A na chilli papričku pozor. Na mém talíři na obrázku je jen na ozdobu. Zkusila jsem ji ochutnat jen jednou... :)
 


Komentáře

1 Eva* Eva* | Web | 16. listopadu 2009 v 19:01 | Reagovat

Majoránku taky vždycky rozemnu..:-) Gulášovku mám ráda a dodnes, když jsem měla chuť, sáhla jsem po té sáčkové. Sojové maso se u nás jí, muž ho umí báječně připravit a ochutit. Kupujeme jen obyčejné sojové kostky od Vitany.

2 Eva* Eva* | Web | 16. listopadu 2009 v 19:02 | Reagovat

Tedy teď si nejsem tou Vitanou zas tak jistá :-x

3 Lenka Lenka | Web | 16. listopadu 2009 v 19:06 | Reagovat

Evi, konečně někdo, kdo úplně nezatracuje polévky z pytlíku! :) Já podléhám od malička té francouzské... jen je pravda, že i ty polévky ze sáčku nejsou také už takové jako bývaly! :/
A jinak já zase moc nevím, co udělat se sojovomasovýma kostkama... já jsem přes tu sojovomasovou drť! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama