Listopad 2009

Královský salát

29. listopadu 2009 v 20:04 | Lenka |  extra mňamky

Použitím několika málo surovin vznikají ty nejvyváženější kombinace chutí. Tuhle kombinaci jsem nevymyslela já, ale moc ráda ji posílám dál... kdysi dávno jsem tenhle salát jedla v jedné hospůdce, několikrát jsem si ho udělala doma, ale pak na něj zase zapomněla. Až teď mi ho zase připomněla Madla svou nežnou sýrovou pomazánkou s hruškami...

Královský je hned ze dvou důvodů - pro svou chuť, která je prostě královská, a pro jednu ze surovin... ale královský bude jistě i bez Krále sýrů, použijte jakýkoliv sýr v bílou plísní na povrchu, camembert či hermelín...

Brynzové halušky

25. listopadu 2009 v 20:55 | Lenka |  chutné rychlovky
... či spíš brynzové nočky! :) Před rokem jsem je vařila snad každý druhý víkend, protože je to další z na přípravu rychlých jídel a protože je mám moc ráda. S novými bramborami to samozřejmě skončilo, ty se na mnoho věcí nehodí a nejlepší jsou samozřejmě pouze uvařené, jako příloha a nebo třeba z dobře umíchaným tvarohem. Ale nové brambory už dávno nejsou nové...


Fakt kapustový karbanátek

21. listopadu 2009 v 15:47 | Lenka |  chutné rychlovky
Jednou jsem si dala v práci v kantýně kapustový karbanátek. Označení "kapustový" pravděpodobně spočívalo v tom, že v jinak obyčejném karbanátku nacházel se jeden kousek kapustového košťálu. Ono se to tak asi dělá, že se mleté maso namíchá s pomletou kapustou, ale ne tak u mě! Když kapustový, tak kapustový...


Sladké vzpomínky

21. listopadu 2009 v 15:46 | Lenka |  info z kuchyňky
Letošní listopad je z pochopitelných důvodů měsícem vzpomínek. Vzpomíná se v rádiu i tisku na dobu před dvaceti lety. Bylo mi tehdy osm. Takže těch vzpomínek nemám mnoho a pouze takových dětských. Moje minulé vzpomínání na léta osmdesátá najdete zde. Narazila jsem na pár zajímavých odkazů... i těch gastronomických!

Cuketová pánev

16. listopadu 2009 v 18:49 | Lenka |  chutné rychlovky
Je zajímavé, jak se lidské chutě mění. Jako malá jsem třeba nesnášela rýži a teď mi chutná! Neměla jsem ráda ani cuketu a teď se po ní můžu utlouct...

Tahle úprava mi maximálně připomíná chuť letního grilování, přesto na ni nedám dopustit ani v období blížící se zimy. Je to jedna z mých oblíbených pánvových specialit - rozumějte něco nakrájet, hodit na pánev, párkrát to na ní otočit a servírovat...

Falešná gulášová

13. listopadu 2009 v 19:06 | Lenka |  oblíbené polévky
Pokračujeme v lekci vaření ze sojového masa. Už jsem se o něm zmiňovala, když jsem psala o tom, jak připravuji lasagne. Moje oblíbená značka je Alnatura, kterou prodávají v dm drogerii. Ty jejich kousky jsou tak příjemně kousavé. Úspěšně se z něj (a nebo jakékoliv jiné sojovomasové drti) dá vyrobit i "gulášovka"...


Nepečený dort - verze ve skleničce

8. listopadu 2009 v 18:22 | Lenka |  sladké hříchy
Možná to znáte: piškoty, kysaná smetana a ovoce. Vyskládat do nádobky, nechat uležet a konzumovat... hmmm...
I do skleničky to jde! A v malém množství je to víc než praktické... :)


Pizza & langoše

7. listopadu 2009 v 13:49 | Lenka |  výjimečně pro dva
... aneb Langoše & pizza ;)

O nevymluvitelné přítelově lásce k langošům, která naštěstí netrvala dlouho, a našich "obědových nědělích" si můžete více přečíst zde. Díky jeho lásce a mé přesycenosti langoši jsem jednoho dnes vyzkoušela z langošového těsta upéct pizzu.

A byla víc než dobrá! Pizzu miluju a pokoušela jsem se o ni v minulosti mnohokrát, ale doma to dost dobře nejde... nikdy nebude taková jako v pizzerii. Ale tahle "langošová" je skoro stejně tak dobrá!

Těstoviny s nivou a česnekem

3. listopadu 2009 v 13:07 | Lenka |  chutné rychlovky

Jedna z řady oblíbených rychlovek, kterých snad ani není možné se nikdy přejíst. Sytá večeře a nebo fakt rychlý oběd - všechno ostatní je přichystané, než se uvaří těstoviny.

Výběr těstovin je jen na Vás. Jen ty nejlevnější lákající nápisem bezvaječné, které mají v každém supermarketu za pár korun, fakt nedoporučuji. Osobně upřednostňuji semolinové. A jinak je jedno, jestli špagety, farfalle nebo penne...

Kynutý koláč podle maminky

3. listopadu 2009 v 11:58 | Lenka |  sladké hříchy
Osvědčený recept na kynuté koláčové těsto, množství na skutečně malý pekáček (cca 20 x 30 cm) - váha by se tentokrát docela hodila, ale dá se to zvládnout i s odměrkou a šikovným návodem, jak vážit bez váhy... ;)

15 dkg hladké mouky
5 dkg polohrubé mouky
1 dkg droždí
2 dkg cukru
2 dkg tuku
1 žloutek
1/8 l mléka
sůl
vanilkový cukr

A náplň dle chuti. Naposledy jsem dělala s tvarohem, švestkama a drobenkou... a byl výbornej!