Pikantní kysané zelí po řecku

30. října 2009 v 21:15 | Lenka |  extra mňamky
Momentálně mi voní/zapáchá po celém bytě. Když ho dělávala maminka, skoro jsme ho kvůli prudérnímu tatínkovi nemohli jíst. Zvlášť ne v zimě, která je pro konzumaci kysaného zelí typická, protože by se muselo hodně větrat... :) Tohle totiž není jen obyčejné kysané zelí, to je řecké zelí - s česnekem, feferonkami a koprem. Jedna lepší ingredience než druhá a dohromady vytváří tu lahodnou vůni... tak lahodnou, že ho chodím skoro každý den ochutnávat, jestli už je správně vykysané. Té vůni se nedá odolat! :)))



Potřebné ingredience:

1 hlavička bílého zelí
1 palička česneku
5 a více feferonek
pár snítek kopru
1 lžíce soli

Z jedné hlavky zelí je příprava skutečně rychlá! Celý zelák bych toho ale připravovat nechtěla... :)

Moje hlávka zelí měla tuším jeden a půl kila. Nakrájela jsem ji na čtvrtky a nakrouhala na obyčejném struhadle (na té straně, která umí vyrábět plátky). Správné kysané zelí se šlape, ale v takovémto množství by většina ulpěla na nohách, takže stačí pořádně promačkat rukama, až zelí změkne a pustí šťávu. Do mísy se zelím se pak přidají ostatní ingredience (množství dle chuti): oloupaný a na půlky nakrájený česnek, feferonky (čerstvé či nakládané, já použila sušené), kopr a sůl a znovu promícháme...

Přinesla jsem si na to z půdy velkou čtyřlitrovku, ale ze zmiňovaného množství jsem té lahve naplnila sotva polovinu. Je nutné mít na paměti, že zelí musí být ponořené! Pokud nepustí dostatek šťávy, je třeba ho zalít převařenou chladnou vodou.

A pak už jen lahev překrýt kouskem igelitu, zadělat gumičkou, čekat a větrat. Minimálně týden až deset dní... a pak raději naložit nové, protože tohle záhadně rychle zmizí! :)

Pro tentokrát si chválím skutečnost, že vařím pro jednoho! Není žádného partnera, který by mi lahůdku zakazoval jíst... :D

 


Komentáře

1 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 1. listopadu 2009 v 9:25 | Reagovat

Fíha, tak to neznám, to je opravdu pro mě nezvyklá kombinace...

Moc ráda bych omočila tlamičku a ochutnala, už jen proto, že momentálně úchylně chodím ujídat naložené červené zelí s feferonkou...

2 Eva* Eva* | Web | 1. listopadu 2009 v 17:06 | Reagovat

To musím vyzkoušet!

3 Lenka Lenka | Web | 1. listopadu 2009 v 17:51 | Reagovat

Vyzkoušej, Evi, jsou v tom jen samé zdravé věci! ;) Jen, aby zachutnalo a zavonělo i manželovi... :D

Čajovna, kvůli tomuhle zelí možná vznikl celý tenhle blog. Hledala jsem recept na internetu a nikde nenašla... tak jsem musela zajít za maminkou :)))
A červené zelí s feferonkou může být také dobré! Vůbec mám slabost pro kysané zelí...

4 Madla Madla | E-mail | Web | 2. listopadu 2009 v 11:26 | Reagovat

Tý jo, to musí být mazec!!! Je tam všechno, co miluju (a bohužel většina z toho, co si v současnosti musím odepřít). Tak mi nezbývá než slintat jako Pavlovův pes.
Leni, máš moc povedený blog, zase další stránka, kam si budu chodit pro inspiraci :-)

5 Eva* Eva* | Web | 3. listopadu 2009 v 10:42 | Reagovat

Právě jsem zelí nacpala do sklenice!! :D
S manželem se blíž nestýkáme, takže je to šuma fuk.

6 Lenka Lenka | Web | 3. listopadu 2009 v 11:59 | Reagovat

Díky, Madlo! :)

Evi, tak dej vědět, jak to dopadlo... ;)

7 Marie Marie | 18. prosince 2009 v 16:58 | Reagovat

Tohle řecké zelí se u nás dělalo vždy,ale zelí se krájelo na kusy a ty se skládaly-tlačily do 5-ti litrovek proti sobě.Doplňovalo se studenou slanou vodou- když vysychalo- Dávalo se i trošku Deka.Bylo vždy vyhledávané všemi našimi známými.Když se dávalo na talíř,trochu se pokrájelo, polilo olejem a někdy trochu červené papriky.Babička byla Řekyně a ta to pane uměla nejlépe.

8 TomkoD TomkoD | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 14:40 | Reagovat

Miluju čtení vašich článků

9 ZdenekE ZdenekE | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 19:24 | Reagovat

Velmi pěkný blog, těším se na nová pracovní místa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama