Říjen 2009

Pikantní kysané zelí po řecku

30. října 2009 v 21:15 | Lenka |  extra mňamky
Momentálně mi voní/zapáchá po celém bytě. Když ho dělávala maminka, skoro jsme ho kvůli prudérnímu tatínkovi nemohli jíst. Zvlášť ne v zimě, která je pro konzumaci kysaného zelí typická, protože by se muselo hodně větrat... :) Tohle totiž není jen obyčejné kysané zelí, to je řecké zelí - s česnekem, feferonkami a koprem. Jedna lepší ingredience než druhá a dohromady vytváří tu lahodnou vůni... tak lahodnou, že ho chodím skoro každý den ochutnávat, jestli už je správně vykysané. Té vůni se nedá odolat! :)))

Dušené brambory a flákota dle chuti

29. října 2009 v 19:15 | Lenka |  chutné rychlovky
Snad žádná jiná příloha nemůže být na talíři natolik dominantní jako dušené brambory připravené dle receptu mé babi... nemusí k nim být vůbec nic, ale kouskem masa dle vlastní chuti se rozhodně nic nezkazí! Babička je dělávala s roštěnou... a stejně i já minulý víkend... ale klidně muže být přírodní kuřecí plátek...

Rejstřík receptů

29. října 2009 v 18:48 | Lenka |  rejstřík receptů
abecedně









polévky

masité pokrmy

(skoro) bezmasá jídla

studená kuchyně


dezerty

Francouzská kuchyně

29. října 2009 v 18:32 | Lenka |  inspirace odjinud
O francouzské kuchyni už toho bylo nemálo psáno na mém druhém tak trochu french blogu, tak máte-li zájem, nakoukněte...

Dijonská hořčice & dijonský dresing

28. října 2009 v 21:41 | Lenka |  extra mňamky
Dijonská hořčice - moutarde de Dijon - je známá svou pikantní ostrou příchutí, někdy až silně pálivou. Je vyráběna z hnědého nebo černého hořčičného semene, bílého vína, grapefruitového moštu a další směsi koření.

I obyčejná, natož pak dijonská hořčice si zaslouží lepšího zacházení než jí vyklopit plnou lžíci na papírový tácek ke dvou nožičkám párku! Hořčice je oblíbenou ingrediencí také při vaření... v mém připadě oblíbenou ingrediencí do salátového dresingu. Následuje recept...

Moje variace na pařížský dort

28. října 2009 v 21:35 | Lenka |  sladké hříchy

Toto vlevo je poslední kousek mé variace na pařížský dort s pořádnou vrstvou pařížské šlehačky! Respektive byl, stihla jsem ho vyfotit před tím, než se asi vypařil...

Vylíčím Vám raději, jak přišel na svět, než jak z něj odešel...

Co si nikdy neuvařím...

28. října 2009 v 21:32 | Lenka |  info z kuchyňky
Ve svých dvaceti osmi letech stále neumím uvařít svíčkovou. Vcelku úspěšně bez toho žiju, takže nevidím důvod, proč to měnit... jen můj "osobní milovník svíčkové" má smůlu, musí si ji buď dát u maminky nebo v práci k obědu. Pokud by došlo na to, že by ji jednou vyžadoval ode mě, bude mi s touto záležitostí muset pomoct, jako když jsme spolu pekli vánoční cukroví... překvapivě výsledek se nepodobal tomu, co vzniklo, když pejsek s kočičkou pekli dort. Asi bysme nakonec zvládli i tu svíčkovou.

Diskriminace singů aneb zbytečné plýtvání potravinami

28. října 2009 v 21:27 | Lenka |  info z kuchyňky
Není to tak dávno, co jsem si chtěla koupit mléko. Vzhledem k tomu, že pro mě není nápojem, ale pouze ingrediencí při vaření a nikdy ho nepotřebuju litr, chtěla jsem menší balení. Překvapivě však půllitrové balení tetrapack bylo dražší než to litrové. Které myslíte, že jsem zakoupila?

Vítejte v mojí singl kuchyňce!

28. října 2009 v 21:18 | Lenka |  info z kuchyňky
Kuchyňka je to útulná, ale o pořádku nemůže být vždy řeč... :)

Je průchozí, ale občas se i zastavím a něco uvařím... :)

Vařím ráda, ale - možná to sami znáte - vaření pro jednoho je děsná otrava! Ale ty chutě jsou občas někdy silnější... a tak vařím! :)))

Vařím pokud možno rychle a jednoduše, recepty hledám na netu a často improvizuji.

A právě pro zaznamenání těchto improvizací vzniká tato webová stránka. Pro účely osobní a pro Vaší případnou inspiraci... ;)